Het is belangrijk om de school veilig te maken voor leerlingen die lesbisch, homo, bi+, trans of intersekse zijn. Maar hoe doe je dat?
Maak seksuele en genderdiversiteit zichtbaar. Ga aan de slag met de regenboog!
De regenboog laat zien dat iedereen welkom is en zichzelf mag zijn, ongeacht sekse, gender of seksuele oriƫntatie. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je jezelf mag zijn, maar helaas is dat nog niet het geval. Lhbti personen hebben nog steeds te maken met vooroordelen, negatieve stereotypen en discriminatie. Jij kan zichtbaar maken dat je daar niet aan meedoet! Hoe?
#1 Hijs de regenboogvlag
Op sommige scholen blijft de regenboogvlag permanent hangen. Andere organisaties doen dit op specifieke dagen, zoals bijvoorbeeld
- 17 mei – de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie;
- 11 oktober – Coming Out dag;
- 2e vrijdag van december – Paarse Vrijdag;
- De regenboog of pride dag, week of maand in de plaats van de school.
#2 Plaats een regenboog ergens in de klas
Regenbogen zijn er in alle soorten en maten. Een poster, schilderij, flyer, sticker, magneet, sleutelhanger, ga zo maar door. Als je een regenboog zichtbaar in de klas hangt, dan laat je aan lhbti leerlingen, of lhbti ouders van leerlingen, zien dat ze veilig zichzelf kunnen zijn. Je kan het zo groot of klein maken als je wilt!
#3 Kijk om je heen
Wat voor posters en schilderijen hanger er in de gangen? Wat voor kunst staat er in de hal? Is er diversiteit terug te zien in die beelden? Worden verschillende groepen gerepresenteerd? Is er ruimte voor een poster of schilderij van twee vrouwen of twee mannen?
#4 Laat het hijsen van de regenboogvlag opgenomen worden in het vlaggenprotocol
Door het hijsen van de regenboogvlag in het protocol op te nemen, wordt het vanzelfsprekend dat er aandacht besteed wordt aan diversiteit.
Mijn eigen ervaring? Als ik op een plek kom waar de regenboogvlag hangt, dan voel ik eerder de veiligheid om open te zijn over mijn seksuele oriƫntatie. Of het nu een school is, een zorginstelling, een winkel, een theater, of een andere plek. De organisatie heeft meteen een streepje voor; ik voel me veiliger!