Masterclass
seksuele en genderdiversiteit
in het voortgezet onderwijs

 

 

 

Op school moeten alle leerlingen open en veilig zichzelf kunnen zijn. Als docent of schoolleider vind je dat belangrijk. Toch is het voor lang niet iedereen vanzelfsprekend dat dit kan. Om die reden is het van belang om kennis te hebben over seksuele en genderdiversiteit en om aandacht te besteden aan die thema’s in de klas. Voor veel docenten is dat best een uitdaging; de ontwikkelingen op dat gebied gaan hartstikke snel! Want waar staat LHBTI nu precies voor? Welke woorden worden er nog meer gebruikt? Hoe besteed je aandacht aan de transitie van een leerling? Wat kan jij als docent doen om je klas veilig te maken voor iedereen, ongeacht het gender of de seksuele oriëntatie? 

In deze masterclass voor docenten in het voortgezet onderwijs gaan we in op seksuele en genderdiversiteit. Zo bekijken we hoe die diversiteit er precies uit ziet en hoe je daar in de klas op een laagdrempelige manier aandacht aan besteedt.

De masterclass bestaat uit twee sessies van 1.5 uur. De sessies vinden online plaats, via Zoom. Voor docenten uit Purmerend en de Beemster is de masterclass gratis.

Sessie 1 // Introductie // Seksuele en genderdiversiteit

Sekse, gender en seksuele oriëntatie; wat houden die termen precies in? Hoe ziet seksuele en genderdiversiteit er uit? Hoe speelt deze diversiteit een rol in het voortgezet onderwijs? En bij jou in de klas? Het doel van de introductieworkshop is om je kennis over seksuele en genderdiversiteit te vergroten.

Sessie 2 // Verdieping // Een veilige klas voor alle leerlingen

Deze verdiepingsworkshop gaat in op manieren waarop jij als docent of schoolleider er in de praktijk voor kan zorgen dat de klas een veilige plek is voor alle leerlingen, ongeacht hun gender, hun seksuele oriëntatie of die van hun ouders. Je krijgt tools in handen om je klas en de school als geheel inclusiever te maken. Het doel van de verdiepingsworkshop is dat je de opgedane kennis uit de introductie om kunt zetten naar de praktijk.

De masterclass wordt verzorgd door Barbara Oud

Barbara Oud is gespecialiseerd in diversiteit en inclusie, en nog specifieker in seksuele en genderdiversiteit. Ze werkt in opdracht van de gemeente Purmerend in Purmerend en de Beemster aan een veilig schoolklimaat voor alle leerlingen, ongeacht gender en seksuele oriëntatie.  

Barbara is een geboren en getogen Purmerender. Ze heeft een achtergrond in Sociale Wetenschappen en Genderstudies. Meer informatie vind je hier.

Data

Sessie 1 – donderdag 10 november 2021 – 15.30 tot 17.00 uur
Sessie 2 – donderdag 24 november 2021 – 15.30 tot 17.00 uur

Purmerend is een Regenboogstad. Deze masterclass wordt georganiseerd voor docenten die lesgeven op het voortgezet onderwijs in Purmerend.

Ben je docent in het primair onderwijs? Bekijk dan de masterclass voor PO-docenten. 

Kom je niet uit Purmerend en wil je de masterclass ook organiseren in jouw stad? Neem contact op met Barbara via 06 83 21 73 88 of nienke@inclusieveschool.nl.