Masterclass
seksuele en genderdiversiteit
in het primair onderwijs

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor diversiteit en inclusie in het onderwijs. De diversiteit in de achtergrond van leerlingen maakt dat zij niet dezelfde kansen en mogelijkheden hebben. Ook kunnen niet alle leerlingen zichzelf zijn op school. Diversiteit zit bijvoorbeeld in etniciteit, klasse en inkomen van de ouders. Maar dat niet alleen; seksuele en genderdiversiteit zijn belangrijke kenmerken die grote invloed hebben op kinderen. Steeds meer docenten zijn zich bewust van het belang van deze thema’s.

In deze masterclass voor docenten in het primair onderwijs gaan we in op seksuele en genderdiversiteit. Zo bekijken we hoe die diversiteit er precies uit ziet, en hoe je daar in de klas op een laagdrempelige manier aandacht aan besteedt.

De masterclass bestaat uit twee sessies van 1.5 uur. De sessies vinden online plaats, via Zoom. Voor docenten uit Purmerend en de Beemster is de masterclass gratis.

Sessie 1 // Introductie // Seksuele en genderdiversiteit

Sekse, gender en seksuele oriëntatie; wat houden die termen precies in? Hoe ziet seksuele en genderdiversiteit er uit? Hoe speelt deze diversiteit een rol in het primair onderwijs, en bij jou in de klas? Het doel van de introductieworkshop is om de kennis van deelnemers over seksuele en genderdiversiteit te vergroten.

Sessie 2 // Verdieping // Een veilige klas voor alle leerlingen

Deze verdiepingsworkshop gaat in op manieren waarop docenten en schoolleiders er in de praktijk voor kunnen zorgen dat de klas een veilige plek is voor alle leerlingen, ongeacht hun gender en de samenstelling van hun gezin. Deelnemers krijgen tools in handen om hun klas en de school als geheel inclusiever te maken. Het doel van de verdiepingsworkshop is dat deelnemers de opgedane kennis uit de introductieworkshop om kunnen zetten naar de praktijk van hun klaslokaal.

De masterclass wordt verzorgd door Barbara Oud

Barbara Oud is gespecialiseerd in diversiteit en inclusie, en nog specifieker in seksuele en genderdiversiteit. Ze werkt in opdracht van de gemeente Purmerend in Purmerend en de Beemster aan een veilig schoolklimaat voor alle leerlingen, wat hun gender ook is en op wie ze ook verliefd worden. 

Barbara is een geboren en getogen Purmerender. Ze heeft een achtergrond in Sociale Wetenschappen en Genderstudies. Meer informatie vind je hier

Data

Sessie 1 – woensdag 2 juni 2021 – 15.30 tot 17.00 uur
Sessie 2 – woensdag 9 juni 2021 – 15.30 tot 17.00 uur

Purmerend is een Regenbooggemeente. Deze masterclass wordt in dat kader in Purmerend en de Beemster aangeboden door de gemeente Purmerend. Daarom zijn er geen kosten verbonden aan deelname.  

Ben je docent in het voortgezet onderwijs? Bekijk dan hier de masterclass voor VO-docenten. 

Kom je niet uit Purmerend en wil je de masterclass ook organiseren op jouw school? Neem contact op met Barbara via 06 83 21 73 88 of barbara@inclusieveschool.nl.